GE’nin yeni araştırma merkezi ile katmanlı üretim teknolojisi zirveye taşınacak

Yenilikçi ve gelişim odaklı şirketlerden biri olan General Electric, enerji, sağlık ve ulaşım alanında yaptığı önemli çalışmalarla adından söz ettiriyor. Dünyanın dört bir yanındaki uçaklara ileri teknolojide uçak motorları üreten GE’nin son yeniliği ise 3 boyutlu yazıcıya sahip motorları.

Jet motorlarını test etme amaçlı modifiye edilmiş bir Boeing 747, 6 Ekim’de Mojave Çölü’nün kenarındaki beton bir pistte sol kanadına bağlı yepyeni motoruyla havalandı. Bu son teknolojiye sahip motorun uçuşu kısa sürse de havacılık tarihine adını yazdırdı.

İlk defa metal tozu katmanları kullanılarak 3 boyutlu yazıcı ile üretilen LEAP adlı uçak motoru, 19 yakıt nozülü ile uçuşunu gerçekleştirdi. GE Havacılık’ta katmanlı üretim araştırmalarıyla bilinen ve 3 boyutlu yazıcı kullanımında öncü olan Greg Morris’e göre bu nözüller uçak motorunun daha verimli yakıt sağlaması için tasarlanmış. Ayrıca 3 boyutlu yazıcılar gibi gelişmiş üretim teknikleri ile tasarımcılar hayallerine bir adım daha yaklaşıyorlar.

Katmanlı üretim teknolojilerini destekleyen GE, Pennsylvania’da bu alanda çalışmalara odaklanacak yeni bir araştırma ve eğitim merkezi kurmak için yatırımlar yapmaya başladı. Bu yeni merkez için 32 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını açıklayan GE, katmanlı üretim methodları henüz çok yeni bir teknoloji olsa da, bütün üretim alanlarında bu teknolojiyi kullanmak istediklerini belirtiyor.

ge-motor

Adından da anlaşıldığı üzere katmanlı üretim teknikleri, malzemenin üzerine ince tabakalar halinde parçalar eklenmesiyle oluşan bir üretim yöntemi. Örnek vermek gerekirse; bunu birbirinden ayrı dilimlerden bir ekmek yapmak gibi düşünebilirsiniz. Bu teknikle tasarımcıların daha hafif ve daha dayanıklı ürünler ortaya koyması mümkün hale gelirken, gereksiz atık üretiminin de önüne geçiliyor. 3 boyutlu baskı ile üretilmiş LEAP yakıt nozülünün bir önceki modele kıyasla beş kat daha dayanıklı ve % 25 daha hafif olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni araştırma merkezinde plastik ve metal ile işleyebilecek 3 boyutlu yazıcılar ve diğer katkı makineleri yer alacak. Burada ortak amaç; herkesi bir araya getirip maliyetleri paylaşmak ve ortak ihtiyaçları belirlemek. Katmanlı üretim teknolojileri sadece üretimde kullanılmıyor, aynı zamanda yeni materyaller geliştirmeye de büyük katkıları olacak.

2015 yılında açılması planlanan bu yeni merkez, GE iş kollarının ABD’de bulunan Greenville, S.C. (Enerji & Su), Asheville, N.C. (Havacılık), Jacksonville, Fla. (Petrol & Gaz) gibi ileri üretim merkezlerini de bir araya getirecek.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.