Yeni Opel Ampera ile Fişi Takmanın Zamanı Geldi

Yeni Opel Ampera İnceleme - Elektrikli Otomobil

Yeni Opel Ampera diyorsun da ne alakası var teknolojiyle tasarımla diyorsanız; ne yapayım bu arabayı görünce kendimi alamıyorum. Aslında alakası var: Ampera’ya biraz yakından bakınca ne kadar güzel tasarım yapmışlar ve üstün teknoloji, özellikler ile donatılmış diyesi geliyor insanın. Mercedes ve BMW’nin yeri ayrıdır; ama Opel’e karşı ayrı bir tutkum var nedense. (Fiyat farkının da etkisi var)  Tabi burada web sitelerinin çok güzel olmasının da etkisi var. Daha fazla bilgi için fişi takarak devam edelim..

Genel Özellikler

Opel’in Avrupa’nın genişletilmiş menzile sahip ilk elektrikli aracı Ampera; zarif, yuvarlak hatlı, keskin çizgiler ve GTC konsept araçların belirgin tarzını fazlasıyla yansıtıyor. Gerçek değil sadece oyunlarda var izlenimi veren bir araç olduğunu söylemeden geçemiyorum. Elektrikli araç olunca daha da bir ilgi çekici hale geliyor. “Yarım saatte sarjı biter bunun!” diyenler için direk tanıtımında yer alan bilgileri aktarıyorum.

Opel Ampera, Voltec olarak adlandırdığımız bir teknolojinin güç verdiği genişletilmiş menzilli elektrikli araçtır. Diğer gelişmiş çekiş sistemlerinden farklıdır. Aracın tekerleklerine güç vermek için yalnızca elektrik kullanır. Avrupa’daki ortalama bir sürücü günde 50 kilometre ya da daha az yaptığından Ampera’yı yalnızca aküyle, egzoz emisyonu olmadan 40-80 km yapacak şekilde tasarladık.

Peki akü bittiğinde ne olacak? Menzil Genişletici devreye giriyor. Araçta bulunan bu “güç istasyonu”, tek amacı akünün menzilinin ötesinde sürüş yapmak istediğinizde elektrik sağlamak olan bir kompakt benzinli jeneratördür. En iyi yakıt verimi için ayarlanmış devirlerde çalışır. Eğer dikkatli dinlerseniz çalışmaya başladığında duyabilirsiniz, ancak hiçbir fark hissetmezsiniz. Çünkü tekerleklere gücü ileten hala elektrik motorunun torku ve akıcılığıdır.

Fazla üretilen elektrik de boşa gitmez, aküde depolanır. Ampera’de rejeneratif frenler kullanılmıştır. Yani frenleme gücü elektriğe dönüştürülür ve bu sayede elde edilen ek enerji aküye depolanır.

Akü, rejeneratif frenlemeden elde edilen enerjiyi ve genişletilmiş menzil modunda çalışma sırasında üretilen elektriği depolamaya devam eder. Akü, herhangi bir standart ev tipi 230 voltluk prize takılarak 6 saat içinde tam olarak şarj edilebilir.

Acaba telefonlarda olduğu gibi bataryası ölüyor mu? Ya da bilgisayarlarda olur ya birkaç ay sonra batarya ömrü yarıya iner mi :) Aracın elektrikle çalışması ile alakalı istatistiki veriler var. Benzinli ve alternatif bir motorla, elektrikli Ampera arasında 5 kata varan bir fark olduğu söyleniyor. Ülkemizdeki benzin fiyatlarını göz önünde bulundurursak bu fark daha da fazla olabilir. Tabi elektrik tüketim fiyatları ne durumda onu bilemiyorum :)

Genişletilmiş menzilli elektrikli arabanın, günlük 60 km sürüş yapıldığı kabul edilirse (yılda 22.000 km) yılda 1700 litre benzin tasarrufu yapacağını tahmin ediyoruz.Ya da eğer günde 100 km yaparsanız (yılda 36.500 km), yıllık 1900 litre benzin tasarrufu yapabilirsiniz (ortalama 7,8 l/km tüketime sahip bir araç temel alındığında).

 Araç Hakkında Merak Edilenler

Ampera sadece batarya gücüyle 40-80 km yol alabiliyor çok kısa bir mesafe; fakat dahili motor jeneratörü sayesinde araca yaklaşık 500 km boyunca güç vererek ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir menzil sunuyor. Tabi uzun yol aracı olduğu söylenemez çünkü 4-5 saatte bir mola vermenizi gerektirebilir. Dahili motor jeneratörü demişken, aracın bataryası temel ihtiyaçları karşılamak ve itiş gücü oluşturmak için yapılmış. Dahili motor jeneratörü benzinle ve motora elektrik sağlamak amacıyla çalışıyor.

Günümüz teknolojisinde pek tercih edilemeyeceğini bu sonuç doğrultusunda söylemek malesef mümkün. Hemen benzin maliyetini rakamlara dökecek olursak bir dolu bir benzin deposu ile 500 km’lik mesafeler katedebiliyor. Ne kadar ekonomik orası tartışılır. Evlerde kullandığımız elektrik ile 6 saatte bataryası şarj oluyor. Hızlandırıcılar ile bu süre kısaltılabilir; ama bir depo benzin doldurulma süresi kadar kısa olamayacağı kesin.  Tabi şarj etmek için gereken Voltec ev şarj istasyonunun fiyatı yurt dışında 395€  ve ek kurulum maliyetleri. İşin Türkçesi 2 milyarı bulur ;)

Araç Resimleri ve Tanıtım

[nggallery id=1]

 

Araç Hakkında Ayrıntılı Bilgi

Yeni Ampera ile alakalı merak ettikleriniz için Opel web sitesine; yukarıda yer alan galerideki resimlerin yüksek çözünürlüklü halleri için buraya tıklayınız. Sadece araç hakkında bilgilendirme amacıyla açılmış web sitesine ulaşmak için buraya tıklayınız.

Son Sözler

Tasarım ve konfor olarak üst seviyede olan Yeni Opel Ampera, 40-80 km menzili ile günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek nitelikte. Uzun yol olarak bakılırsa alternatiflerinden (benzinli olarak) pek farkı yok; ama 40-80 km de tasarruf ettirebilecek bir mesafe. Tabi uzun vadede amorti etse bile benzinli alternatifleri ile arasında uçuk bir fiyat farkı olursa pek de tercih edileceğini sanmıyorum. Ama işiniz sadece şehir içinde ise ve Ampera ile bana günlük 50-60 km de yeter diyorsanız doğru bir seçim olacaktır. Akşamları eve gelir gelmez arabanızı şarja takmayı unutmayın. Kazadan uzak sürüşler dileğiyle.. :)

2 yorum

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.