En İyi Metin Editörleri : Top 5

Metin editörleri en basitinden en profesyonel ve gelişmiş türlerine kadar her bilgisayarda bir şekilde kendine yer edinmiş ve edinmesi gereken yazılımlardan biri. İyi bir metin editörü sahibi olmak, hatta en iyisini kullanmak için çok da detaylı gerekçelere ihtiyacınız yok, sadece not almak için bile en iyi metin editörlerinden birini kullanıyor olabilirsiniz. Ancak işin doğrusu bu yazı tam olarak bir genellemeden ziyade geliştirici olan ve metin editörlerini web sitesi geliştirmekten program yazmaya kadar her alanda kullanan kişiler için en iyi 5 metin editörünü belirlemek için yazıldı. Tabi ki; her geliştirici için kendine ait bir en iyi editör vardır ve bu listeye her metin editörünü alamazdık ancak yine de geliştiriciler için en iyi metin editörleri konusunda iyi bir referans listesi olacağını söyleyebiliriz.

Listemize geçmeden önce küçük bir hatırlatma daha yapalım, burada yer alan editörlerin hepsi tamamen ücretsiz değil ve bu listeyi hazırlarken ücretli olanlara da yer verdik tabi ki. Ayrıca liste sıralı bir liste değil, yani bize göre en iyi olabilecek 5 metin editörü var ve bunları alfabetik olarak ele aldık.

ATOM

atom

Atom, GitHub tarafından geliştirilen ve isteyen herkesin katkıda bulunabileceği ücretsiz ve oldukça kullanışlı bir metin editörü. GitHub üzerinde geliştirilmesinin en faydalı yanlarından biri ise, Atom’un kaynak kodlarına sonuna kadar erişebiliyor olmanız. Ayrıca Atom üzerinde beğenmediğiniz bir kısım olduğunda bunu istediğiniz şekilde değiştirmekte özgürlük tanıyor bütün bu özellikler.
Atom’u geliştiren koca bir topluluktan bahsettiğimiz için Atom’un neredeyse her ihtiyaca karşılık veren özellikleri mevcut, daha fazlası için Atom’un kendi sitesi üzerinden bilgi alabilir ve neden en iyi metin editörleri listesinde bulunduğunu görebilirsiniz.
Atom’un internet sitesine ulaşmak ve indirmek için; atom.io

BRACKETS

Brackets

Brackets, en yeni tasarım çizgilerini barındıran ve JavaScript ile geliştirilmiş açık kaynak metin editörü. Yani açık kaynak olmasının sayesinde, tıpkı Atom için olduğu gibi Brackets için de bütün kodlara erişme fırsatınız oluyor. Ayrıca Adobe’un küçük dokunuş ve katkıları ile özellikle JavaScript için geliştireceğiniz pek çok projede Brackets en iyi yardımcınız olabilir.
Brackets, tasarım çizgileri ve sadeliği ile büyülenmek için burada bekliyor; brackets.io

NOTEPAD++

notepad++

Notepad++, pek çok geliştirici için hayatlarına giren ilk ve tek metin editörü olmuştur. Hatta öyle ki, internet üzerinde pek çok geliştirici için başka metin editörlerinin varlığının pek fazla önemi yoktur. Sağladığı kullanım kolaylığı, neredeyse bütün yazılım dillerini anlayan ve bunları kolaylıkla düzenlemenize imkan veren kullanışlılığı ile Notepad++, yıllardır en iyi metin editörleri arasında gösteriliyor.
Notepad++’ı biraz daha incelemek veya bilgisayarınıza indirmek için; notepad-plus-plus.org

SUBLIME TEXT

Sublimetext

Sublime Text, 70$ lisans ücreti ile pek çok kişiyi korkutsa da, bu ücreti her kuruşuna kadar hak ediyor diyebiliriz. Sublime Text’i ücretsiz olarak bilgisayarınıza yükleyip deneyebilirsiniz, eğer sürekli kullanmaya başlarsanız pek çok geliştirici gibi 70$’lık lisans ücretini ödememeyi düşünmeyeceksiniz bile. Sublime Text, geliştiriciler için öylesine hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı özellikler sunuyor ki, en azından bir göz atmadan geçmeyin diye öneriyorum.
Sublime Text’i incelemek ve denemek için; sublimetext.com

VIM

Vim

Vim, tamamen klavye üzerine yoğunlaşmış bir metin editörü. Evet, fare ve imlecini de kullanmanıza imkan tanıyor tabi ki ama klavye odaklı olarak bütün fonksiyonları ve özellikleri kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Vim’in geçmişi 1991 yılına kadar dayanıyor.
Vim’i daha yakından tanımak ve bilgisayarınıza kurmak için; vim.org

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.