Web sitesi kurmayı düşünüyor, kendi web sitenizle dünyaya açılmayı planlıyorsanız geçmeniz gereken pek çok önemli aşama var. Web sitesinin konsepti, içeriği, alan adı yani domain, URL yapısı, hosting, kullanılan altyapı (WordPress vb.) derken her bir aşama, bir sonraki çetrefilli kararı da beraberinde getiriyor.
İyi bir web sitesi oluşturmanın şartlarından biri de elbette sitenin kurulumunda doğru kararlar verebilmek, bilinçli olmaktır. Kurulum aşamasında dikkat etmeniz gereken konulardan biri de hosting konusudur. Hosting alırken nelere dikkat edeceğinizi anlatmadan önce hosting nedir, biraz bahsedelim.
Hosting Nedir?
Web sitenizin sayfalarını hazırladınız. Peki internette nerede barındıracaksınız? Sayfalarınızı dijital dünyada barındırmak için bir yere ihtiyacınız var. İşte sunucularda size ayrılmış bu yere hosting diyoruz. Hosting hizmeti sağlayan pek çok firma mevcut. Peki hangi hosting firmasını kullanmalısınız? İşte onun ipuçları da hosting alırken dikkat etmeniz gereken noktalarda saklı.
Hosting Alma
Hosting hakkında daha fazla bilgiye sahipsiniz ve web sayfalarınızı artık dünya ile paylaşmaya hazırsınız. Peki nereden, nasıl hosting almanız gerekiyor? Hosting hizmeti sizin için önemli bir karar çünkü sitenizin yüklenme hızından alacağınız e-posta hizmetine kadar pek çok şey, hosting firmanız tarafından size sağlanacak.
Hosting hizmeti alacağınız zaman dikkat etmeniz gerekenleri ana başlıklar altında sıralayalım;
RAM boyutu: RAM boyutu web sitenizdeki sayfaların açılma hızını doğrudan etkileyen faktörlerdendir. Bu nedenle yazılımınız için gerekli kaynak kullanımını belirlemeniz ve buna göre paket seçimi yapmanız gerekmektedir.
İşlemci paylaşımı: İşlemci hızı da tıpkı RAM boyutu gibi web sitenizin yüklenme hızını direkt etkileyen faktörlerdendir. Yoğun zamanlarda kısıtlama olup olmadığı da yine dikkat etmeniz gereken konulardan biridir.
Hosting lokasyonu: Hedeflediğiniz kitleye göre lokasyon seçmeniz gerektiği için eğer Türkiye’yi hedefliyorsanız, hosting lokasyonunuzun Türkiye olmasına dikkat edin.
Disk alanı: Yükleyeceğiniz dosyalara göre uygun bir disk alanı seçmeniz gerekiyor. Alınacak yedekleri de düşünerek, mevcut boyutun 2-3 katı bir disk alanı sizin için yeterli olacaktır.
Platform: Hosting platformları Linux ve Windows olmak üzere iki çeşittir. PHP yazılım Linux’a, asp ise Windows’a aittir.
E-mail: Kaç adet e-mail hesabı açmak istiyorsanız ona göre bir hizmet almalısınız çünkü her hosting firması, paketlere farklı e-mail hizmeti verir.
Teknik destek: Bu da en az dikkat edilen ama en önemli olan konulardan biridir. Evet, seçtiğiniz paket çok güzel. Peki ya teknik destek? Zor bir durumda kaldığınızda veya bir sorunu çözemediğinizde kısa sürede ulaşabileceğiniz teknik bir ekip olacak mı?
Ekstra özellikler: Bu özellikler, WordPress, Joomla gibi farklı içerik altyapıları kullanan veya web sitesine göre farklı beklentileri olan kullanıcılara göre çeşitlenebilir. Önemli olan, ihtiyacınızı belirleyip ona göre talepte bulunmanızdır.
Gelecekteki imkanlar (Genişletilebilme): Diyelim ki 1 GB disk boyutu ve e-mail vb. temel özelliklerle hosting hizmeti almaya başladınız. Ancak işinizi büyüttünüz ve ekstra hizmetlere ihtiyaç duydunuz. Seçtiğiniz firma size bunu sağlayabilecek mi?
Firma: Evet, en önemli konulardan biri firma seçimidir. Seçeceğiniz firma, sizi dijital dünyaya taşıyacak, web alanında var olmanızı sağlayacaktır. Firma seçiminde önceliğiniz ücret olmamalıdır. İlk olarak sunulan hizmetleri, firma yorumlarını, firmanın size sağlayabileceği imkanları iyi araştırmanız gerekir.
Vargonen avantajlı hosting paketleriyle size her aşamada kolaylık sağlar. Rakipsiz cloud altyapısı üzerinden hizmet veren web hosting çözümleri, Windows ve Linux platformlarıyla sunulur. Size ve projenize en uygun hosting çözümleri, istediğiniz her an ulaşabileceğiniz teknik destek ekibi ve alan adı, sunucu, SSL sertifikası gibi farklı hizmetleriyle işinizi daha da yukarıya taşımayı amaçlar.
Bu içerik Vargonen Blog’dan alıntılanmıştır.