İnceleme: Refresh Kodu ve Etkileri – 1

Bazı sitelerde (genellikle haber sitelerinde) yazı okurken belirli sürelerde sayfaların yenilendiğini farkedersiniz. Website tasarımcıları sayfa yenileme işlemini Refresh adı verilen kod sayesinde gerçekleştiriyor. Refresh kodu ve Alexa’ya Etkisini bu yazıda inceleyeceğiz.

Örnek olarak ntvmsnbc‘nin kaynak kodlarını inceleyelim.

[sourcecode language=”php”]<meta http-equiv="refresh" content="300">[/sourcecode]

Yukarıda yer alan refresh kodu 300 saniyede bir sayfanın yeniden yüklenmesini sağlıyor. 300 ifadesini değiştirerek bu süreyi uzatabilir veya kısaltabilirsiniz. Refresh kodunu <head> kod </head> etiketleri arasında kullanmanız gerekmektedir.

Alexa ve Refresh Kodu

Alexa, web sitelerini ziyaretçi sayılarına göre inceleyerek, Dünya genelinde sıralayan internet rating sistemidir. Bu sıralama işlemi Alexa Toolbar verileri ve çeşitli araçlardan elde edilen verilere göre hesaplanmaktadır. Alexa, web sitelerini sıralarken sitenin ziyaretçi(hit) sayısını ve ziyaretçinin sitede geçirdiği zamanı esas alır. Yani Alexa mantığına göre “Bir sitede ziyaretçi ne kadar uzun vakit geçiriyorsa (ve ne kadar ziyaretçisi varsa), o site o kadar kaliteli ve faydalıdır.”

Refresh kodu sayesinde sitenizin çoğul ziyaretçi sayısını artırmış olacaksınız. Bu işlem Alexa sıranızı olumlu etkileyecektir. Alexa sıralamanızın yükselmesi için çoğul hit gözle görülür bir biçimde fayda sağlamaktadır. Çoğul hit elde etmek için Mozilla Firefox eklentileriden iMacros eklentisini de kullanabilirsiniz. Refresh kodunun ve iMacros’un aşırı kullanılması sitenizi SEO açısından olumsuz etkileyebilir.

Devamını Refresh Kodu ve Etkileri – 2 yazısında bulabilirsiniz.

8 yorum

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.